כיצד לבחור בר מים תת-כיורי,( המופיע בשמות שונים כמו ברז חכם, ברז חם/קר, ברז חם, קר, סודה,  מים מטוהרים חמים/קרים  .)

 

ברז המטבח היום, למרות מראהו ״הרגיל״ לכאורה, מאפשר שלל אפשרויות לאספקת מי שתיה מסוננים ובטמפרטורות שונות. מערכת תת כיורית, נסתרת מהעין, משאירה את השיש במטבח פנוי, אבל נותנת תמורה גדולה יותר לצרכנים. לא פלא אם כך, שמערכות אלו צוברות יותר ויותר פופולריות במטבח. מפיצים שונים מציעים מגוון מערכות בשמות שונים כמו בר מים תת כיורי, ברז חכם, ברז חם קר או חם קר מטוהר, מתקן או מערכת מים תת כיורית. אז איך בוחרים את המערכת, ואיך בוחנים את איכות ההצעה? הקרטריון הראשון הוא בדרך כלל המחיר, אבל צריך לזכור כשמשווים מחיר, שהתמורה בקניה תהיה דומה, ולא פחות טובה (כמו שאומרים משווים בין תפוחים לתפוחים). ולכן יש לבחון את איכות המערכת לפני שמגיעים למסכנות. אז אילו קריטריונים עיקריים עלינו לבדוק? סודה,  מים מטוהרים חמים/קרים  .)

 

1. נוחות. עדיף ברז מערכת ראשי אחד המספק גם מים לא מסוננים לשטיפת כלים וגם מים מסוננים לשתיה ובישול. ברז יחיד בכיור לא דורש קידוח נוסף בשיש ת ועדיף מבחינה אסתתית . (יש לקחת בחשבון החלפה או הפסקת השימוש במערכת בעתיד ואז נותר חור פעור בשיש דבר שימנע אם הררז בשימוש יחיד.

2. בריאות וניקיון. מיכלי המים של המערכת (המאחסנים את מי השתיה), וכן גם הברז והצנרת, חשופים לזיהומים שונים המצויים במים המסופקים. שני סוגי הזיהום השכיכים הם זיהום הנובע מליכלוך כגון חול, אבנים וגופים זרים אחרים, וזיהומים מיקרוביאלים מזיקים כגון חיידקים ובקטריות. המים המסוננים נקיים מכלור, ומהווים סביבה אופטימלית להתרבות בקטריות וחיידקים, המסכנים את הבריאות. ופוגעות עם השנים במערכת העיכול. לסינון המים רצוי להשתמש בסנן דו תכליתי הלוכד את הליכלוך במים ומונע אבנית. למניעת התרבות בקטריאלית סנן המים לא יעיל וחובה לטפל טיפול מונע שנתי לשמירת בריאות המשפחה. טיפול כזה יכול להתבצע באמצעות חברה קבלנית המתמחה במניעת התרבות בקטריות במיכלים ובצנרת, שעלותה גבוהה מאוד, או לחילופין ברכישת מערכת שתוכננה מראש לביצוע הטיפול האנטי בקטריאלי באופן עצמי תדירות הטיפול המומלצת הינה לפחות פעם בשנה.

3. גמישות בהתאמת תיפקוד המערכת לפי צרכי המשתמש. היכולת לשלוט בפרמטרים השונים של המערכת ובאמצעותם לקבוע את ביצועי המערכת כך שיענו לצרכיך. לדוגמא מערכת שבה ניתן לווסת את עוצמת הגז בסודה, לכוון זמנים למילוי מים בכוס או בקנקן (ומניעת הצורך בלחיצות ארוכות על כפתורי המזיגה בברז), כיוון הטמפרטורות של המים החמים והקרים, וכיוון השעות בהם המערכת פעילה בכדי לחסוך באנרגיה (לדוגמא פעילה ביום וסגורה בלילה).

4. מארז תת-כיורי קומפקטי. רצוי לרכוש מערכת שבה כל המיכלים ארוזים במארז קומפקטי אחד, לחסכון בשטח הארון התת-כיורי וניצול אופטימלי של השטח בתוך ארון המטבח.

5. בטיחות השימוש לילדים ומבוגרים. במערכת מתקדמות ישנה הקפדה יתרה על הפן הבטיחתי. המערכות המתקדמות תוכננו למנוע גישה ישירה למים בצורה אבסולוטית וזאת בנוסף לדרישת התקן לביצוע שתי פעולות לקבלת מים רותחים (בחירת המים ולחיצה על כפתור). במערכות מתקדמות מוצעת נעילה אבסולוטית של מים רותחים באמצעות אפליקציה מהטלפון שלילד אין גישה אליו.

6. חסכון באנרגיה. מערכת דיגיטלית וגמישה חוסכת אנרגיה לצרכן. אפשרות תכנות המערכת, באמצעות שעון הפעלה ותזמון פעילות המוגבל לשעות הרצויות (המערכת פועלת רק כשצריך.ומונעת צריכת חשמל לחינם) כיוון הטמפרטורות במיכלים לטמפרטורה רצויה (שוני בדרישות טמפרטורה של מים קרים בקיץ ובחורף) חוסך אף הוא באנרגיה.

7. אפשרות לויסות טמפרטורת מים במיכלים, (וויסות הגזה באינפינינטי) . רוב המכשירים הקיימים מחממים או מקררים את המים לטמפרטורה קבועה מראש. ישנן מערכות בהן ניתן לווסת את הטמפרטורה במים החמים בין 60 מעלות ל100 מעלות. כלומר ניתן להגיע להרתחה מלאה של המים ולסטריליזציה ,ובמים הקרים ניתן לווסת את הטמפרטורה בין 3 מעלות ל20 מעלות. יתרונות הוויסות גדלים אם לוקחים בחשבון את העונות המתחלפות (ומידת הקירור הנדרשת למים בהתאם), שימוש של ילדים לשתייה חמה-אך-לא-מדי וחמה וכד.

8. עיצוב. נוכחות ויזואלית מרשימה, קווים נקיים, וברז מעוצב אחד המספק מי קו לשטיפת כלים ומים מסוננים לשתיה. מגוון הגימורים, והמילה האחרונה בתחום עיצוב הברזים ומהמארז הכולל מסך תצוגה ומתגים להפעלה והפסקת פעילות המערכת.

9. נוחות התפעול. ברז חכם שמאפשר שימושים מגוונים, חשוב שיהיה ידידותי ונח למשתמש. קלות השימוש במכשיר בקביעת כמות המים למילוי כוס או כד , בחירת סוג סוג המים, מיקום ברזי ההפעלה (רצוי גישה נוחה ובטוחה ותפעול פשוט) , הגישה להחלפת סנן, (רצוי סנן נגיש,הניתן להחלפה עצמית ללא צורך בהזמנת טכנאי) עם אפשרות להפסקת החימום או הקירור, וההגנה על המשתמשים הצעירים במשפחה מפני כוויה.

10. הגנה מפני הצפה בבית כתוצאה מנזילת מים עקב פיצוץ צינור או נזילה בבחיבורים. נזילה הנובעת מכשל במערכת, עלולה להציף את הבית ולגרום לנזקים (למשל לריהוט, לפרקט או לשטיחים). במערכות חדשות קיימת הגנה מפני נזילות. בעת נזילה ההגנה מופעלת ואספקת המים והחשמל למערכת מופסקת אוטומטית למניעת הצפה והתחשמלות.

11. הגנה מפני כוויה. רצוי לודא שלאחר שימוש במים רותחים, המערכת לא מותירה מים רותחים בצינורית הברז. אי ריקון צינורית הברז ממים רותחים לאחר שימוש, מהווה סיכון למשתמש הבא שלא מודע לקיומם של מים רותחים בצינור הברז.

12. מגוון ואיכות המים שהברז מספק. כיום השוק מציע מספר אופציות של ברזים, שהמתקדמת בהן היא ברז המאפשר אספקת מים מסוננים קרים, רותחים, פושרים, וסודה (ארבעה סוגי מים מסוננים) ומים חמים קרים לא מסוננים (ס"ה 6 סוגי מים מברז אחד) . הברזים המתקדמים מאפשרים את אספקת מי הקו הרגילים (לשטיפת כלים) באמצעות אותו ברז מטבח ואין עוד צורך בהתקנת שני ברזים נפרדים ליד הכיור.איכות המים המסופקים מהברז נבחנת במספר קריטריונים: - מים קרים מסוננים טווח הקירור חשוב שיתחיל בטמפרטורה מינימלית ויהיה ניתן לכיוון. - מים חמים מסוננים רצוי שיהיו רותחים ב 100 מעלות ולא "כמעט רותחים" כדי להבטיח אספקת מים סטרילים וטמפרטורת אספקה מוגדרת. כמו כן רצוי שמיכל המים יהיה גדול מ 3 ליטרים להבטיח אספקת מים שתספיק למילוי סיר במים רותחים. מיכל מים וגוף חימום ממתכת הטיטניום מבטיחים הגנה מיטבית מפני חלודה ואמינות לשנים רבות. - מים פושרים מסוננים רצוי לקבל ישירות מקו האספקה ולא כתוצאה של עירבוב מים קרים וחמים. (למניעת ביבוז אנרגטי) - סודה (מים מוגזים) מומלץ לבדוק את עוצמת הסודה ואפשרות בחירת העוצמה לפני קניית המערכת . רוב המערכות הקיימות מספקות סודה בעוצמה נמוכה שאינה מותאמת לציפיות הצרכן הישראלי.

13. הגנות. וודא קיומן של הגנות לשימוש בטוח במערכת. הגנה מפני נזילות עקב דליפה מצינור או מחיבורת הדבר ימנע שיטפון ונזקים לא רצויים בבית, הגנות מפני מגע עם מים רותחים.

14. עלות התחזוקה וביטוח המערכת. תחזוקת בר מים כרוכה בהחלפת סננים וטיפול למניעת בקטריות פעם או פעמיים בשנה ובמערכות עם סודה גם החלפה שוטפת של מיכל הסודה. מומלץ לרכוש מערכת הדורשת סנן יחיד לכל הממערכת, עם אופציה לטיפול עצמי למניעת התפתחות בקטריאלית, המאפשרת שימוש במיכל גז סודה סטנדרטי הניתן לרכישה ממקורות שונים.

15. מפרט מערכת. רצוי לרכוש מערכת תיקנית העומדת בתקן ישראלי 1505 ושנבדקה על ידי מכון התקנים הישראלי. כמו כן רצוי לבקש את מפרט המערכת שבו מצוינים פרטים חשובים כגון :קיבול (נפח) המים בכל מיכל, טמפרטורה מקסימלים בדוד החימום, טמפרטורת המים הקרים, מידות חיצוניות של המערכת וכו׳.

16. אחריות. האחריות הרצויה הינה לפחות למשך על כל מרכיבי המערכת, . יש לבדוק מה קורה עם תום תקופת האחריות.

ולסיכום לאחר בדיקת המאפיינים השונים כדאי גם לבדוק את רמת השירות של הספק כי ללא שירות יעיל חווית השימוש במערבת נפגמת.

המלצה: בידקו והשוו את מערכות יוניטו והאחרות על פי הקריטריונים לעיל.

 

השאירו תגובה