מה זה בעצם סודה?

 

מבחר ברי המים כיום, על שלל שמותיהם, תוכננו לספק לנו מים מסוננים. למטרה הבסיסית צורפו אופציות של מים רותחים, מים מצוננים, והמתקדמים שבהם מציעים גם מים מוגזים או בכינוים הרווח: מי סודה.

ההמלצה הרווחת לגבי כמות המים המומלצת לשתיה ביום היא 8 כוסות, אך רבים מתקשים בהשגת היעד ומגוונים את השתיה במשקאות תחליפיים כמו משקאות קלים וממותקים, מיצים, קפה, או תה, שאינם מהוים תחליף בריא למים. בשנים האחרונות צריכת המים המוגזים (מי סודה) עלתה משמעותית בעיקר עקב המגמה לשמירה על הבריאות שגרמה לרבים לזנוח את המשקאות הממותקים. אז האם שתית מי סודה מהוה תחליף נאות?

אז מה זה מי סודה?

התשובה הקצרה היא שמי סודה הם למעשה מים בהם מומס פחמן דו חמצני. התנאים האופטימלים להכנת סודה הם, מים בטמפרטורה נמוכה (5 מעלות צלזיוס ומטה), עירבוב מסיבי של המים והגז ליצירת מגע מכסימלי בין המים לגז, ולחץ גבוה ככל האפשר בעת תהליך ההגזה להגברת ספיגת הגז.

התשובה היותר מפורטת היא שיש כיום שני תהליכים פופולריים להכנת סודה: "תהליך רציף" (המצוי ברוב ברי המים בשוק) הוא קל ליישום אבל יעיל פחות בהמסת הגז במים, ותהליך "הזרקה ונטורית" (כמו במכשיר הסודה סטרים). כדי להבין את ההבדלים בין שני התהליכים ולבחור בתהליך הרצוי, נעמיק בהסברת שני התהליכים .

"התהליך הרציף" מתבצע על ידי הזרמת גז לתוך מיכל הסודה ורסיסי מים המותזים לתוך מיכל הסודה . תהליך ההזרמה מתבצע בכל רגע  שהסודה נצרכת על ידי המשתמש.  בתהליך זה שטח המגע בין המים לגז מוגבל, הלחץ במיכל בעת הזרקת המים והגז  נמוך ולכן הסודה תהיה תמיד בעוצמה נמוכה מאוד. מגרעת נוספת בתהליך זה היא העובדה שמיכל הסודה לא מתרוקן בעת השימוש בין הכנת סודה אחת לשניה, וקיים סיכון שבמידה והיתה חדירה של זיהום כגון בקטריות למיכל המים (אין חסימה לבקטריות ב 100%) הבקטריות מתרבות ומזיקות לבריאות. בתהליך זה אין משמעות לוויסות עוצמת הסודה כי היא תמיד תהיה חלשה. הצד החיובי בתהליך זה שהסודה זמינה בכל עת.

בתהליך ההזרקה הונטורית הגז מוזרק לתוך מיכל הסודה לאחר שמולא במיםת הזרמת הגז בעוצמה  יוצרת מערבולת בתוך מיכל הסודה ומאפשרת מגע אופטימלי בין המים לגז ובעקבותיו המסה מירבית של הפחמן הדו חמצני במים. בנוסף תהליך זה מתבצע בלחץ גבוה התורם אף הוא להגברת מסיסות הגז ובעקבותיה גדלה עוצמת הסודה. בתהליך זה עוצמת ההגזה ניתנת לשליטה והיא מושפעת באופן ישיר מכמות הגז המוזרקת. ככל שכמות הגז המוזרקת גבוהה יותר עוצמת הסודה עולה. כמו כן, בתהליך זה  מיכל הסודה מתרוקן עם השימוש   ומאפשר את תחלופת המים במיכל במלואה, ובכך נמנעת האפשרות להתרבות בקטריאלית לאורך זמן. הסודה בתהליך זה תמיד טריה יותר וטעימה יותר. תהליך זה מוכר לרובנו ממכשירי הסודה-סטרים הידניים המונחים על השיש שבם עוצמת הסודה נקבעת ידנית, לפי מספר הלחיצות שהמישתמש לוחץ לשיחרור הגז. 

במערכות המים של יוניטו מיושם תהליך ההזרקה הונטורית באופן אוטומטי ואת כמות הגז המוזרקת ניתן לווסת באמצעות אפליקציה בטלפון.

 

אז, האם שתית מי סודה טובה לבריאות?

עובדה בסיסית היא שמי סודה הם חומציים יותר בהשוואה למים. אך בהשוואה למשקאות טבעיים אחרים, גם אלו המומלצים בקרב שומרי הבריאות, מי סודה הם חומציים הרבה פחות. כך שמבחינת חומציות המשקה, מי סודה עדיפים על כל משקה אחר.

מחקרים שנערכו מראים כי שתיית מי סודה (מים מוגזים) תורמת לחילוף החומרים בגוף ומסייעת בשמירה על המשקל לאורך זמן, כמו כן תוצאות מחקרים הראו שמי סודה מהווים אלטרנטיבה להעלאת צריכת הנוזלים היומית החיונית, לטיפול ומניעה של עצירות, ותורמים לתחושת שובע. מחקרים נוספים הראו כי סודה מסייעת לאנשים שסובלים מקשיים בבליעה - (אנשים שמרגישים צורך לכחכך באופן קבוע), ואף טוענים כי משקה תוסס יכול להרגיע בטן כואבת, בחילה, לשפר במעט קלקולי קיבה ואפילו להרגיע במקרים של וירוס בטן.

לרוב מסקנות המחקרים הראו שתוספת הגז למים, מסייעת לרבים לשתות יותר ובכך להפחית באופן משמעותי ביותר את הסיכון להתייבשות. בשל העובדה שאנשים רבים מתקשים לצרוך את כמות המים היומית המומלצת ומוצאים תחליף בשתיה אלטרנטיוית, מים מוגזים מהווים גיוון נאות לצריכת היעד המומלץ של 8 כוסות ביום.

 

דעות קדומות… מהן ומה מקורן?

קיימת טענה ששתיית סודה יכולה לגרום לבריחת סידן, או שהיא עלולה לפגוע בשיניים. מקור הדעות הקדומות הללו נעוץ בעובדה שהמילה סודה - במשמעותה היא כינוי לכלל המשקאות המוגזים במדינות רבות, כמו למשל, קולה, קינלי, ספריייט ושאר המשקאות המוגזים בטעמים השונים. בקולה לדוגמא יש חומצה זרחנית  שיכולה לגרום לבריחת סידן, והרבה סוכר שאכן יכול לפגוע בשיניים, אך מי סודה, ללא תוספות לא משפיעה על בריחת סידן ולא פוגעת בבריאות השיניים.

ומה לגבי חומציות הסודה? ובכן, כפי שנאמר מיצים טבעיים חומציים יותר ממי סודה, ואין כל המלצה גורפת להמנע ממיץ טיבעי או מאכילת פירות בשל חומציות המשקה. אולי לא כדאי להרבות בשתיה כזו אך זה מהטעם הפשוט שמיצים כאלו מכילים סוכרים לפעמים בריכוז גבוהה מאוד ובערך קלורי גבוהה. וזה מאוד לא רצוי ביחוד לאלו המנסים לשמור על משקלם.

 

לסיכום ניראה כי שתית מי סודה עדיפה על פני משקאות אחרים (למעט מים) אז… לרוויה!

 הערה : המאמר מבוסס על מחקרים שונים ואין לראות במאמר זה המלצה גורפת לכל להרבות בשתיית סודה

 

.

השאירו תגובה